top of page
Munthof Antwerpen - David Jongen
00:00 / 00:00

MUNTHOF

 

 

1470: gehamerd metaal. Gulden, daalders, stuivers, souvereinen. Drie eeuwen lang worden hier munten geslagen. Tot 1782. Valsemunters worden naast de Munt, op de Oever, levend in een ketel kokend water gegooid. 

 

1850: sissende stoomketels. De muntslagerij wordt een rijstpellerij. Europa begint te verhongeren door verziekte aardappeloogsten. 

 

1970: sputterende automotoren en loeiende sirenes. De rijstpellerij is een stadsmagazijn en parkeerplaats voor politiewagens geworden. 

 

1977: bulldozers, kranen, vrachtwagens. Neerstortend puin. En dan: stilte. Modderlandschap met opschietend groen. 

 

1990: kinderstemmen, sissende spuitbussen, nu en dan de crash van plastic en metaal. Het braakland wordt een geïmproviseerde wijkoase. Graffiti-kunstenaars krijgen er vrij spel. Het kampioenschap computerslingeren wordt er opgestart. Buren komen er de hond uitlaten. 

 

Juli 2012: feestmuziek, champagnekurken, merelgefluit. Het Munthof is een feit. Wat voor een volgebouwd woonblok bestemd was, is door burgerinspraak het jongste stadspark van Antwerpen geworden.

Antwerpen Autovrij 2013

in opdracht van Antwerpen Averechts 

Sounds & Silence 

het geluid van de verborgen stad 

 

Soms vertelt een geluid meer dan duizend woorden… klanken die iets met de geschiedenis van deze plek te maken hebben. Beluister ze bij het lezen van de tekst en de verborgen stad begint te leven… 

 

bottom of page